top of page

Blog

shakti-mat

  Sha​kti

Ik ben verslaafd ! En ik geef het graag toe, zonder schuldgevoelens. Ooit gehoord van spijkermatjes ? Ja, zoals de fakirs, maar dan iets minder extreem.

Er bestaan tegenwoordig shakti-matjes. Shakti is een van de hindoegoden en dat doet het allemaal een beetje mysterieus klinken, maar het is niet meer dan een naam die eraan gegeven wordt.

Jaren geleden heb ik na een getuigenis van een mede-yoga-studente mijn nieuwsgierigheid laten spreken. Ik was onmiddellijk verkocht. Het is intussen al mijn tweede matje, want de plastiek noppen begonnen te verslijten.

Het zijn dus matjes met harde plastieken puntige noppen erop. Vergis je niet, het zijn wel degelijk harde punten. En hoe minder erop staan-er zijn verschillende levels-, hoe intenser de ervaring.

Waarom zou een mens daar in hemelsnaam op willen liggen ? Het is heel bizar, maar het voelt goed…na een tijdje. Het is namelijk zo dat je eigen lichaamsgewicht drukt op die noppen en dat zorgt voor een goede doorbloeding. Eens de eerste pijnprikkels voorbij zijn, dan volgt de ontspanning, dan wordt je beloond met endorfinen. Vandaar de verslaving…Je laat spanning los doordat je de pijnprikkel enkel kan controleren door naar binnen te gaan (en stil te liggen). Je masseert acupunctuurpunten en lost zo energieblokkades op. Het ontspant de spieren en zorgt voor een grote doorbloeding.

Het is mijn tweede favoriete compagnon als ik ’s nachts eens wakker wordt. Het is al meer dan eens gebeurd dat ik 4 uren later pas wakker wordt, nog steeds op het matje (met een rode rug, vol putjes) . Dit helpt om je echt diep te ontspannen en zodoende diep te slapen. Gedaan met wrikkelen.

Zelf heb ik hier geen financieel voordeel bij, ik ben geen aandeelhouder ofzo, maar ik vind dat de wereld dit moet leren kennen. Het is niet extreem duur, het vraagt geen batterij of stekker, probeer het gewoon.

Online kan je al verschillende versies kopen, en er zal misschien niet veel verschil zijn, maar ik heb goede ervaringen met deze site : www.shaktimat.eu . Ik geef het gewoon mee.Ik ben een paragraaf. Klik éénmaal om je eigen content in te voeren. Je kunt het lettertype, de regelhoogte, kleur en nog veel meer aanpassen door een gedeelte te selecteren en een van de opties in de werkbalk te kiezen.


20/01/2023


  Dromen 

In mijn hypnose-praktijk word regelmatig de vraag gesteld wat bepaalde dromen betekenen. Wat met nachtmerries ? Mensen voelen heel goed aan dat het onderbewuste, dromen en hypnose in dezelfde schuif zitten.

Wat zijn dromen ? Ze zijn een weerspiegeling van wat er in ons leeft, wat we voelen, wat we denken.

Dromen zijn dus met andere woorden een open deur naar ons onderbewuste, de dingen waarvan we niet weten dat we ze niet weten.

Wat zijn nachtmerries dan ? Dat zijn die dromen die ons helpen te overleven. Nachtmerries geven ons een kans om om te gaan met dingen die we in het dagelijks leven niet aankunnen, en geeft op die manier overlevingsstrategieën.

Zowel dromen als nachtmerries zijn dus bijzonder nuttig. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat je ook kan werken aan je dromen. Je hoeft niet het willoze slachtoffer te zijn van hetgeen je meemaakt tijdens je dromen.

Ik zag onlangs een dame die vertelde dat ze in elke droom, gelijk waar ze zich bevindt, er altijd een dame is die haar negeert, maar daar wel altijd is.

Ik had al de suggestie gegeven om eens te vragen tijdens haar slaap, wat die dame daar doet, wat ze betekent, wat ze vertegenwoordigt. Dat had ze gedaan, maar het antwoord was nogal onduidelijk, het klopte precies niet. Het gaf haar hoofdbrekingen, want wat ze eerst vermoed had wie die vrouw

was, was niet juist.

Ze was dan ook opgelucht met mijn suggestie om terug te gaan naar de droom tijdens de hypnose, om meer duidelijkheid te vinden. Ik ga hier geen verdere details geven, maar ik kan u wel vertellen dat het voor haar een openbaring was. De vrouw die al zo lang in haar dromen aanwezig was, had ze eindelijk leren kennen.

Dat is het voordeel van begeleide zoektochten in je dromen. Het feit dat er een stem meekomt in je dromen, die je meehelpt je vragen te herinneren, die je eraan herinnert dat je straks de antwoorden nog zal weten en die je laat voelen dat je niet alleen bent, is een mooie ondersteuning.

Er valt veel te vertellen over dromen en je kan gebruik maken van je dromen om jezelf beter te leren kennen. Ook over de betekenis van dromen kan veel geschreven worden, maar het voornaamste is voor mij toch wel dat naast de algemeen gekende universele symbolen (vb slang is bedrog) het vooral heel persoonlijk is.

Waar ik zelf de grootste fan van ben, is het ‘lucide dromen’. Dat zijn dromen waarin je beseft dat je aan het dromen bent. Zo kan je je eigen dromen helpen creëren. En alles is mogelijk, zelfs vliegen.

Als je ooit de kans hebt, probeer het maar en verken je droom als superman. Het voelt allemaal zooo echt ! En dat is nog maar het begin…

Blijven dromen , zou ik zeggen 
31/10/2022

boeken over ademen


   Snurken 

Ja, snurken.  Een wijdverspreid akkefietje.  Ik heb er ook nog mogen van genieten : luisterend, wachtend- want soms stopt het gewoon- , verzuchtend...Goed beseffend dat het geheel onvrijwillig gebeurt en dat je kwaad maken niet helpt.  

Maar...dit is bijna volledig gedaan.  Ik ben nu uit mijn bed aan het praten, maar als het voor de goede zaak is, mag alles wijken.  Bij ons is alles heel stilletjes nu, als we slapen !  Ik kan het alleen maar aanraden.

Hoe zijn we zover gekomen ?  Geheel toevallig eigenlijk (tja) . Aangezien ik luchtwegen heb die me soms verhinderen voluit te ademen, en ik graag me verdiep in alle kennis die me hierbij zou kunnen helpen, kwam ik terecht bij het boek van James Nestor.  Een journalist, die ook op onderzoek gaat en de zelfs meewerkt aan een onderzoek, alles te maken met ademen.  Tijdens dat onderzoek leert hij Olsson Anders kennen, een man die professioneel met ademen bezig is en daar ook een heel duidelijk boek over geschreven heeft. In die twee boeken staat beschreven hoe belangrijk het is dat onze ademhaling goed gebeurt.  Dat wil o.a. zeggen door de neus, want dat is waar de neus voor dient.  Welke gevolgen een goede ademhaling heeft is zo uitgebreid en bevat zoveel facetten dat ik daar nu niet op in zal gaan.  Lees gerust de boeken, het zal je verbazen. 

Eigenlijk is door de neus ademen, iets dat we zouden moeten onderhouden van kinds af aan.  Op die manier zouden we 's nachts niet de neiging hebben om over te schakelen op mondademhaling en bijgevolg beginnen snurken.  

En daar heeft Anders Olsson  een oplossing voor gevonden : de mond dicht-tapen 's nachts.  Dit lijkt nogal drastisch en het ziet er inderdaad niet uit (maar we slapen toch met onze ogen toe nietwaar), maar het werkt !! 

Werkt het onmiddellijk en altijd ?  Nee.  Het heeft toch een paar weken geduurd vooraleer ik niets meer hoorde.  En alcohol of zware vermoeidheid kunnen dingen nogmaals verergeren.  Maar is het veeeeeel beter ?  Een heel duidelijke ja ! 

Voor velen lijkt het dicht-tapen van de mond een heel claustrofobische gedachte, maar dat valt allemaal goed mee hoor.  Het is in ieder geval het proberen waard als je wil van dat snurken af zijn. 


26/07/2021


   Wat is hypnose ? 

Ik ​zal eerst beginnen met wat hypnose NIET​ is : het volledige verliezen van alle controle over jezelf waardoor je maar moet vertrouwen hebben in degene die je in hypnose doet.  Niet dus !

Er is ten allen tijde maar één iemand in controle en dat ben jij.  Hoe komt het dan dat in die shows mensen kakelen als een kip of iets dergelijks?  Op het moment dat de persoon op het podium komt, weet die al dat er zullen grappige, onschadelijk dingen gebeuren en geef je eigenlijk toestemming hiervoor.

 

Kan een hypnotiseur iemand in hypnose doen ?  Nee, maar hij/zijn kan je wel helpen om het zelf toe te laten, te laten gebeuren.  Daar zijn wel heel goede technieken voor.

Zal je geheimen vertellen die je liever niet aan de wereld wil delen onder hypnose ?  Nee, zoals eerder gezegd : jij , of meerbepaald je onderbewuste, blijft de controle behouden.  Jouw onderbewuste heeft alleen het allerbeste met je voor. 

Iedere dag ga jij meerdere keren in een vorm van hypnose, op een heel natuurlijke manier, dus jij weet hoe je dat moet doen.  Tv kijken is het beste voorbeeld hiervan, of met de auto rijden.  

Het is zelf zo dat een kind tot ongeveer 7 jaar bijna constant in die open staat van zijn is, tot er zich een kritische faculteit ontwikkelt die een filter zet tussen het bewuste en het onbewuste. 

Waar kan hypnose bij helpen ?  Het is vooral gekend om te helpen stoppen met roken, gewichtscontrole, pijnmanagement, fobieën, maar het kan zoveel meer dan dat.  Soms merk je dat er steeds terugkomende zaken zijn in bijvoorbeeld relaties of in het steeds mislopen van je doelen.  Misschien wil je leren om te stoppen met uitstellen, of wil je beter slapen...

Het onderbewuste heeft mij al altijd gefascineerd.  Het deel van jezelf dat alles bijhoudt, dat werkt met beelden en symbolen.  Waarom dromen we en wat willen ze zeggen ?  En welke overtuigingen heb ik waardoor ik mezelf soms saboteer ?  Ik hoop dat ik het begrip heb kunnen ontmystifiëren, dat het niet is om bang voor te zijn.  Als je je aangesproken voelt, één adres ....15/02/2021

                                           

meditatieruimte

             Waarom Metta ?

Wat i​s metta ?​ 

In 2018 heb ​ik een Vipassana-retreat gevolgd. Dit wordt georganiseerd in Dhamma-centra over heel de wereld en daar leer je een meditatietechniek gebracht door S.N.Goenka. Deze techniek vindt zijn oorsprong in de lessen van de Buddha. Dit is een heel ingrijpende ervaring geweest voor mij. 

De eerste dagen zijn vooral zwaar door de volledige afsluiting van alles : geen contact, stilte, minder eten, ... en de vele uren mediteren zijn ook niet te onderschatten.  Eens je denkgeest tot stilstand komt, komt alles naar boven waar je anders geen aandacht wil en durft aan te geven.

Maar de Dhamma-lessen en de technieken zijn zo fantastisch dat je leert hiermee om te gaan.  Ik spreek nu voor mezelf, maar eens het zwaarste voorbij volgde voor mij een gevoel van echt geluk.  Zo zuiver , zo puur ! Het was vergelijkbaar met een lsd-ervaring  !!  Eens je terug komt in het normale leven, gaat de euforie wel wat over, maar het blijft een mooie gedachte dat het nooit ver weg is.  Ik kan Vipassana alleen maar aanraden voor iedereen die wil werken aan zichzelf. 

Aangezien deze methode zo universeel en oud is, wordt er ook gewerkt met termen in het Sanskriet.  En hier komt het: vandaar metta . Metta is een van de vier eigenschappen van de pure geest, namelijk onvoorwaardelijke, universele liefde. 

Ik had al overwogen om mijn huis een naam te geven en aangezien het niet altijd "ons stekje" of "noorderzon" moet zijn , gaf ik voorkeur aan "Metta".  Het plan is intussen veranderd : Metta is de naam die ik aan mijn praktijk geef en het voelt goed ! 

02 juli 2020


herfst in het bos

​          Keuzes


We hebben allemaal een bewogen leven.  Ons gevoelsleven wordt beïnvloed door interne en externe factoren, al dan niet bewust.

Ik ben er meer en meer van overtuigd dat je gelukkig voelen, niet alleen te maken heeft met hoe je met omstandigheden omgaat, maar ook waar je bewust je energie aan geeft. 

Dus als ik een keuze moet maken tussen vredig, vreugdevol leven of een angstig, dan is die beslissing snel genomen.  

Waar geef ik dan mijn energie aan ?  

Ik kies ervoor niet dagelijks naar het nieuws te kijken.  Je kan zeggen dat dit onverschilligheid is, maar voor mij voelt dit meer als een bewuste keuze dan me dagelijks te laten beïnvloeden door negativiteit. 

Ik probeer me te omringen door mensen die me energie geven, waarbij ik me goed voel.  Waarom zou ik socializen met mensen die me een slecht gevoel geven enkel en alleen omdat het hoort? 

Ik kies er bewust voor dingen te doen die ik leuk vind.  Klinkt logisch he! Toch zijn er veel mensen die vooral willen dingen doen voor de goedkeuring van anderen.

Ik kies ervoor mijn geld uit te geven aan wat ik wil. Geld is trouwens ook energie.  

Eten vind ik zalig en ik maak geen compromissen in de kwaliteit hiervan.  De lightversies  zijn niet mijn ding.  Voor mezelf ben ik er ook van overtuigd, dat als je iets lekker vindt, ongeacht de wijdverspreide mening dat het ongezond zou zijn, het toch goed is voor jou op dat moment.  Als iets je beter doet voelen, dan is het in mijn ogen goed. 

Waar ik ook bewust keuze over maak is woordgebruik.  De manier waarop dingen verwoord zijn, hebben een invloed.  Als je zegt dat het je nooit zal lukken , dan zal het je zeker ook nooit lukken.

Mijn energie is zo veel mogelijk gericht rond mijn wel-zijn.  Hoe meer ik mij goed voel, hoe beter ik als mens ben voor anderen.  Hoe beter ik er ook kan zijn voor anderen.  Allesbehalve egoïstisch dus. 

Beslis zelf, waaraan geef jij je energie? 


25/07/2020bottom of page